27 érdekesség a karácsonyról, amit nem is sejthettél

karacsonyi-szokasok-es-hagyomanyok

A jövő héten karácsony! Még tart a nagy bevásárlás, az őrült karácsonyi lidércnyomás, az utolsó pillanatig való rohangálás, a még ezt vegyük meg és amazt… Lazításként hadd mutassunk be 27 különös tudnivalót erről a szívet melengető keresztény ünnepről, amit lehet, hogy még nem hallottál:

# 01

A világon az első műfenyőt a németek készítették el, festett libatollakból.

# 02

A Guinness világrekord szerint a valaha legmagasabb kivágott és feldíszített fenyőfa több, mint 67 méter volt, és 1950-ben állították fel Washingtonban a Northgate Shopping Center Seattle-ben.

# 03

Norvég kutatók már régen felfedezték, hogy Rudi rénszarvas orra valószínűleg egy légúti parazitának köszönhetően piros.

miert-piros-rudi-renszarvas-orra

# 04

A hagyomány szerint a három igazi karácsonyi szín: a zöld, a piros és az arany. A zöld régóta az élet és az újjászületés jelképe, a piros Krisztus vérét szimbolizálja, az aranyat pedig a fénnyel és a jóléttel hozzák összefüggésbe.

# 05

A Facebook statisztikáit elemezve a párok legnépszerűbb szakítási időszaka karácsony előtt két hétre tehető. Karácsony napján azonban szinte senki sem hagyja el a párját.

# 06

A brittek papír koronát viselnek a karácsonyi vacsora elfogyasztása közben.

angol-karacsonyi-szokas-papirkorona

# 07

Alabama volt az első amerikai állam, ahol hivatalos ünnepnek nyilvánították a karácsonyt, 1836-ban. Oklahoma viszont az utolsó volt e téren, 1870 óta munkaszüneti nap karácsony két napja.

# 08

Az örökzöldek már ősidők óta az örök élet és az újjászületés szimbólumai. A keresztény karácsonyfa állítási hagyományok előtt a pogány népek már jóval hamarabb imádták és dicsőítették az örökzöld ágakat.

# 09

Lengyelországban a pókok és pókhálók népszerű díszei a karácsonyfának, mivel a legenda szerint egy pók szőtte a gyermek Jézus takaróját. A lengyelek szerint a pókok a jóság és a jólét jelképei.

lengyel-szokas-a-karacsonyi-pok

# 10

A keresztény egyház a december 25-i dátumot Krisztus születésnapjának nyilvánította, bár nincs arra semmilyen írásos bizonyíték, hogy valóban akkor született.

# 11

A Mikulás (Szent Miklós) bizonyos források szerint egy negyedik századbeli jótékony püspök volt, aki egy jelenleg törökországi kisvárosból származott.

# 12

A mikulásvirág Mexikóban őshonos növény, melynek termesztésével már az aztékok is foglalkoztak. Számukra a ragyogó piros levelek a tisztaságot jelképezték, és a növény részeit gyakran használták gyógyszerként, láz csillapítására.

karacsonyi-mikulasvirag

# 13

Roosevelt elnök hatalomra kerülésekor betiltotta a karácsonyfa állítást a Fehér Házban, mivel ez összeütközött elveivel, miszerint tudatos környezetvédő volt.

# 14

A legenda szerint Luther Márton protestáns reformer volt az első személy, aki élő fenyőfát díszített fel. Állítólag annyira meghatotta a fényes csillagok szépsége és tisztasága, hogy ezt szimbolizálva gyertyákat helyezett egy örökzöld fenyőre.

# 15

Az első karácsonyi bélyeget 1962-ben adták ki az Amerikai Egyesült Államokban.

belyeg-es-level-karacsonyi-kiadas

# 16

Németországban a Szenteste egy varázslatos idő, amikor a tiszta szívűek megértik, hogy mit beszélnek az állatok.

# 17

A legkorábbi ismert karácsonyfadísz az alma volt, mely Ádám és Éva teremtését szimbolizálta.

# 18

A brit illusztrátor, John Callcott Horsley készítette el az első karácsonyi üdvözlőlapot 1843-ban.

karacsonyi-versek-udvozletek

# 19

A karácsonyi vásárlások teszik ki a kereskedők az éves bevételének az 1/6 részét.

# 20

A „Csendes éj” a legismertebb karácsonyi dal világszerte, 1978 óta több, mint 733 jogvédett változata készült el.

# 21

Az ok, amiért ajándékokat osztogatunk karácsonykor, az arra vezethető vissza, ahogyan a három napkeleti bölcs is ajándékokat adott a gyermek Jézusnak.

vallas-tradicio-karacsony

# 22

Közel 60 millió karácsonyfát állítanak Európában évente.

# 23

Valláskutatók szerint Jézus nem is jászolban született, hanem barlangban.

# 24

A görögök a régi Julianus-naptár szerint január 7-én tartják a karácsonyt, viszont az ajándékokat az újév napján adják át.

gorog-karacsony-januarban- julianus-naptar

# 25

A karácsonyfa több része is ehető, a tűlevelek például tele vannak C-vitaminnal.

# 26

A csillagászok szerint, a betlehemi csillag, amely elvezette a három bölcset a gyermek Jézushoz, egy üstökös lehetett vagy az Uránusz bolygó.

# 27

Az elektromos karácsonyfa díszeket Edward Johnson találta fel az USA-ban 1882-ben.

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2016. December 18. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: