A legjobb libareceptek Márton-napra

marton-napi-liba-receptek

Miért eszünk libát Márton-napkor? A legenda szerint Szent Márton Szombathelyen látta meg a napvilágot 317-ben. Édesapja elöljáró volt, Márton így katonai pályára lépett, később azonban a kard helyett a keresztet választotta, és papnak állt. Sokat tett a szegényekért, szerénysége pedig szó szerint legendássá tette: mikor püspökké akarták szentelni, a lúdólba bújt be az érte jövő egyházi méltóságok elől, de a madarak hangos gágogásukkal elárulták a rejtekhelyét, így Márton kénytelen volt elfogadni a tisztséget. A hagyomány, mely szerint libalakomával ünnepeljük Márton napját, azóta él. Hát, akkor nézzünk pár ínycsiklandozó receptet az idei libamenühöz:

LIBAMÁJ TOKAJI SZŐLŐMÁRTÁSSAL

marton-napi-liba-maj-szolovel-es-almaval

Hozzávalók:

70 dkg libamáj

2 dl édes fehérbor

20 dkg fehér szőlő

2 darab alma

só, bors, olaj

Elkészítés módja:

A májat vágd egy centis vastagságú szeletekre. Ha van rá idő, tedd egy tálkába, öntsd fel fehér borral (lehetőleg tokajival), tedd be a hűtőbe és áztasd egy egész éjszakán át. Másnap öntsd ki az edényből a bort, majd sózz és borsozz meg mind minden májszeletet. Ezután süsd ki forró olajban, ennek alig kell pár perc. Az almát héjától megpucolva, felszeletelve, ugyanebben a zsiradékban pirítsd meg. A szőlőszemeket vágd félbe, magozd ki, és fehérborban forrald fel, majd egy kis keményítővel sűrítsd be. Mézzel vagy cukorral édesítsd. Tálaláskor helyezd a májat egy lapos tányérra, pakold rá a sült almaszeleteket, és végezetül öntsd le a forró szőlőmártással.

SÜLT LIBACOMB PÁROLT VÖRÖSKÁPOSZTÁVAL

marton-napi-libacomb-sutve-kaposztaval

Hozzávalók:

4 darab libacomb

1 nagyobb fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 darab lilakáposzta

1 dl vörösbor

só, bors, cukor, olaj

2 evőkanál ecet

Elkészítés módja:

A libacombokat vagdosd be, sózd, borsozd, és mindkét oldalát pirítsd meg egy nagyobb serpenyőben. Addig süsd, amíg a libazsír el nem kezd szivárogni. A megpirított libacombokat a feldarabolt vöröshagymával és fokhagymával együtt tedd sütőzacskóba, és 200 °C fokon körülbelül 30 percig süsd. Közben a visszamaradt libazsíron karamellizáld a cukrot, add hozzá a vékony metéltre vágott lilakáposztát, sózd, borozd, öntsd fel vörösborral, és fedő alatt párold puhára. Majd add hozzá az ecetet, és alaposan keverd át. A sütési idő leteltével vágd ki a sütőzacskót, így a libacombokat pár perc alatt szép pirosra sütheted. Párolt lilakáposztával, forrón tálald.

HAGYMÁS SÜLT LIBAMELL

marton-napi-libamell-recept

Hozzávalók:

60 dkg bőrös libamell

1 nagyobb fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál pirospaprika

só, bors, olaj

Elkészítés módja:

A libamell zsíros bőrét vagdald be, hogy könnyebben kisülhessen. A bőr nélküli oldalába fúrj kis lyukakat, melyekbe dugdosd bele a fokhagyma gerezdeket. Jól sózd meg és borsozd. Egy tűzálló tál aljára rakj vöröshagyma karikákat, majd bőrével lefelé fektesd rá a libamellet. Önts rá egy pohár vizet, és alufóliával szorosan fedd le. Előmelegített, forró sütőben párold. Az utolsó 10 percben vedd le az alufóliát, így a megpuhult húst pirosra piríthatod. Tíz perc pihentetés után a libamellet rostjaira merőlegesen szeleteld fel, és hagymás tört burgonyával vagy kompóttal körítve kínáld.

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2015. November 11. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: