A világ 10 legcsodálatosabb strandja

dragon-eggs-beach-new-zealand

Ebben a bús, komor, hűvös időben, jaj, de jó is egy kis napsütésről, melegről, hullámzó vízről és egzotikus tájakról ábrándozni. Ha azt mondom: strand vagy tengerpart, sokaknak puha homok, napozóágyak, sör, fagylalt és sirályok jutnak az eszébe. Vannak azonban olyan gyönyörű helyek is, amelyeket nem a fent említett dolgok jellemzik. Íme néhány különleges tengerpart a világ legkülönbözőbb részeiről.

GLASS BEACH (ÜVEG STRAND), CALIFORNIA

glass-beach-californiaAz Üveg Strandot korábban szemétlerakó helynek használták, ide dobáltak minden felesleges hulladékot, beleértve az üvegeket, nem használt háztartási gépeket és lerobbant járműveket. Jelenleg az egész partot tengerben csiszolódott üveg borítja, ami az évek során felgyülemlett hulladék eredménye. Ma már népszerű turisztikai attrakció a minden évben megrendezett Üveg Fesztivál.

MARIETA HIDDEN BEACH (REJTETT STRAND), MEXICO

hidden-beach-mexicoA Marieta szigetcsoport vulkáni tevékenység következtében alakult ki. A lakatlan szigeteket állítólag a mexikói kormány céllövészeti gyakorlatokra használta az 1900-as években. Leghíresebb közülük a Playa de Amor (Szerelem Strand), ismertebb nevén Hidden Beach azaz Rejtett Strand. Ahhoz, hogy elérjük ezt a félreeső paradicsomot, a látogatóknak egy rövid alagúton kell átúszniuk, mely után a lenyűgöző tengerparti látvány itt található.

STAR BEACH (CSILLAG STRAND), MALDÍV-SZIGETEK

star-beach-maldivesEz a szürreális jelenség a Maldív-szigeteken egy nagy mennyiségben jelen lévő foszforeszkáló fitoplanktonnak köszönhető. Ezek az apró élőlények fényt bocsátanak ki, amikor stressz éri őket, legyen szó a tenger hullámzásáról, vagy akár egy elsuhanó szörf deszkáról, és gyönyörű látványuk az éjszakai csillagos égbolthoz hasonlítható.

DRAGON EGGS BEACH (SÁRKÁNY TOJÁS PART), NEW ZEALAND

dragon-eggs-beach-new-zealandEzeknek a hatalmas kőlabdáknak a képződése nagyon régre tehető vissza. Az óceán fenekén lévő sziklákból jöttek létre, ahhoz hasonlóan, mint ahogyan egy gyöngyszem a kagylóban. Később a víz visszahúzódott, a tengerfenék felemelkedett, és ezek a gömbalakú képződmények a tengerparton rekedtek.

PINK SAND BEACH (RÓZSASZÍN HOMOKOS TENGERPART), BAHAMÁK

pink-sand-beach-bahamasA homok rózsaszín színe egy piciny apró korall rovartól, az úgynevezett Foraminiferától származik. Miután a rovar elpusztul, a hullámverés szétzúzza a testét, amely a partra kerülve összekeveredik a homokkal. A rózsaszín szín a tenger és a vizes homok találkozásánál a leginkább szembetűnő. A világ többi részétől eltérően, a homok itt mindig kellemesen hűvös, így mezítláb is szabadon sétálhat benne az ember.

GREEN SAND BEACH (ZÖLD HOMOKOS TENGERPART), HAWAII

green-sand-beach-hawaiiA strand gyönyörűszép zöld színét a homokkal keveredő ásványnak, a krizolitnek köszönheti, amely akkor keletkezett, amikor a tengervízbe ömlő láva lehűlt. A krizolitot, amelyet egyébként előszeretettel használják az ékszer iparban, „Hawaii gyémántjának” is nevezik. A parton mindenütt táblák figyelmeztetnek arra, hogy szigorúan tilos a homokból magunkkal vinni!

BLACK SAND BEACH (FEKETE HOMOKOS TENGERPART), HAWAII

black-sand-beach-hawaiiA fekete homok a bazalt lávából alakult ki, ahogyan felrobbant, amint az a tengervízbe ömölve gyorsan kihűlt. Nagy eséllyel láthatunk itt a parton napozó óriás teknősöket a kókuszpálmákkal övezett térsében.

CAVE BEACH (BARLANG STRAND), PORTUGÁLIA

cave-beach-portugaliaA parton található képződmények mészkőből állnak, amelyek igen könnyen erodálódnak, és ezáltal különleges barlangrendszerek alakulnak ki belőlük.

CATHEDRAL COVE BEACH (SZÉKESEGYHÁZ ÖBÖL), NEW ZEALAND

cathedral-cove-beach-new-zealandEz a hely igencsak kedvelt a turisták körében lenyűgöző strandja és sziklás öblei miatt. A snorkelezés és búvárkodás rendkívül népszerű a gyönyörű kristálytiszta vízben, amely híres tengeri élővilágáról.

STARFISH BEACH (TENGERI CSILLAGOS PART), NEW ZEALAND

starfish-beach-new-zealandApálykor a visszahúzódó víz kisebb medencéket hagy maga után ezen a sziklás részen, melyekben ezernyi tengeri csillag reked meg, ameddig csak a szem ellát.

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2015. November 8. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: