Hogyan hatnak a színek a hangulatodra?

a-szinek-hatasa-a-nokre

Ha belegondolsz, hogy bizonyos érzelmeket néha színekhez kötünk (pl. sárga az irígységtől, paprikavörös a dühtől, rózsaszín ködben látja a világot a szerelemtől), akkor könnyen belátható, hogy a színek és az ember hangulata elválaszthatatlanul összekapcsolódnak.

Több oka is van annak, hogy a színek képesek befolyásolni azt, hogy mi hogyan érezzük magunkat: a színekre való visszajelzéseink társadalmi, kulturális és személyes kapcsolatokon alapszanak. Ahogy öregszünk, egyre inkább tudatában vagyunk a tanult reakcióknak, jobban, mint a velünk születetteknek.

piros szin hatása a hangulatra

PIROS

piros-szin-hatasa-a-hangulatra

A piros a legkomplikáltabb színek egyike. Forró, őrült, erős érzelmekhez párosul, mint például a félelem, a düh, a szenvedély. Okkal használják ezt a színt a „piros lámpás negyedekben” is. Ha szeretnéd egy férfi figyelmét magadra vonni, a vonzerő a piros színben rejlik. Pirosra festett körmök, piros rúzstól égő érzéki ajkak, meg fogják tenni a kellő hatást, főleg, ha mellé teljesen feketébe öltözöl.

kék szín hatása a hangulatra

KÉK

kek-szin-hatasa-a-hangulatra

Pszichológiailag a kék a piros ellentetje. Megnyugtat, lehúz, de nem a depresszió szintjére. Nyugalmat közvetít, mint a természetben a kék ég vagy a tenger vize. Erőt és megbízhatóságot sugároz, ezért érdemes kékbe öltözni állásinterjú alkalmával vagy az első randin. Jó benyomást tehetsz párod szüleire, ha a velük való első találkozáskor egy szolid kék ruhát húzol fel.

zöld szín hatása a hangulatra

ZÖLD

zold-szin-hatasa-a-hangulatra

A fű, a levelek, a zsendülő növények mind-mind a megnyugvást, a felfrissülést, a természethez való kapcsolódást fejezik ki a zöld színen keresztül. Jól is néz ki ez a szín bármilyen bőrtípuson, és változatos árnyalatai lehetővé teszik a hangulat apró módosulásainak a kifejezését: a komolytól a bonyolulton át a friss élénkig széles skálán keresztül. A régi, hagyományos angol könyvtárak mindig sötétzöld színben pompáztak, hogy a megnyugvást, a koncentrációt biztosíthassák az ott olvasóknak.

sárga szín hatása a hangulatra

SÁRGA

sarga-szin-hatasa-a-hangulatra

A sárga szín pozitív és negatív hatással is lehet ránk: egyrészt jelképezi a napsugárzást, az örömteli, boldog hangulatot, másrészt azonban a sárgaság és a betegeskedés szimbóluma. A sárga egy hívogató szín, viselője könnyen teremt barátságot, nyitott légkört. Bár ha teljesen sárgába öltözünk, leginkább egy hatalmas banánra hasonlítunk, javasolt, hogy helyette csak a kiegészítőket válasszuk meg ebből a színből.

narancssárga szín hatása a hangulatra

NARANCS

narancssarga-szin-hatasa-a-hangulatra

A piros és a sárga ötvözete egy alkalmi, aktív szín, mely a kreativitást, a vitalitást, a lelkedést és a kitartást jelképezi. Sportoláskor ösztönző hatású! Ha szeretnél kitűnni a tömegből, de mégsem a szexualitásra való felhívás a cél, a piros helyett válaszd a narancssárgát! Kicsit mókásabb, kicsit más, a kozmetikumokban is egyre többször felbukkanó intenzív szín.

barna szín hatása a hangulatra

BARNA

barna-szin-hatasa-a-hangulatra

A szolíd, megbízható barna szín bőségesen előfordul a természetben: a föld, a fa, a bőr színe. A világosbarna megbízhatóságot, őszinteséget jelent, de szomorúság és bánat is párosul hozzá. Legtöbbször a férfiak kedvenc színe.

fekete szín hatása a hangulatra

FEKETE

fekete-szin-hatasa-a-hangulatra

Mindenki tudja, hogy a fekete karcsúsít. Teljesen fel tud dobni, ellenben a depresszió színe is egyben, gondoljunk csak a temetésekre. Bár a régi filmekben a gazemberek mindig fekete öltözéket viseltek, az évek során ez a szín a luxus egyik kifejezője lett: fekete limuzinok, fekete fényes lakkcipők, elegáns fekete nyakkendők. Minden nőnek szüksége van egy fejedelmien elegáns fekete ruhára és egy pár szexi fekete magassarkúra.

fehér szín hatása a hangulatra

FEHÉR

feher-szin-hatasa-a-hangulatra

Menyasszonyok öltöznek fehérbe, mivel az ártatlanságot és tisztaságot jelképezi. Nyári színnek tartják, mert visszaveri a fényt, népszerű és divatos, semleges, így mindennel megy. Az orvosok és nővérek azért viselik, hogy a sterilitásra utaljanak vele. Boldogságot, ragyogást hordoz magában aki viseli, azonban kényes szín, nehezen lehet tisztán tartani a fehér ruhadarabokat.

lila szín hatása a hangulatra

LILA

lila-szin-hatasa-a-hangulatra

A lila előkelőséget, luxust, jólétet és kifinomultságot sugároz. Nőies és romantikus szín, azonban mivel ritkán fordul elő a természetben, egyfajta mesterkéltséget is sugall. Túlzott használata befordultságot, önvizsgálatot és a kommunikáció nem megfelelő hangnemét hordozhatja magával.

rózsaszín szín hatása a hangulatra

RÓZSASZÍN

rozsaszin-szin-hatasa-a-hangulatra

A rózsaszín az együttérzést, a gondoskodást és a szeretetet szimbolizálja. Nőies, romantikus, gyengéd és bensőséges szín. A remény jelképe is, inspiráló melegséget és csitító érzéseket közvetít azt sugallva, hogy minden rendben lesz. Vizsgálatok kimutatták, hogy nagy mennyiségben a rózsaszín nyugtatja az idegeket, és fizikai gyengeséget okoz az emberekben. Sötét színekkel kombinálva (pl. sötétkék, sötétzöld, fekete, szürke) erő és kifinomultság párosul a rózsaszínhez.

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2015. November 19. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: