Hol a határ a szerelem és a gyűlölet között?

szerelem-es-gyulolet-erzesek-romantika-no-es-ferfi

Hogyan képes a világ legcsodálatosabb érzése, a szerelem intenzív gyűlöletté válni? Egy házasság felbontásakor gyakran a harag és a végtelen viták felülkerekednek a racionalitás eszméjén. De még a legstabillabb kapcsolaton belül is egyensúlyozik egymással a két ellentétesnek vélt érzés. Aztán, ha egyszercsak a szerelem elmúlik, jobb esetben marad a szeretet, rosszban a kibírhatatlan utálat.

Ki ne érezte volna már úgy egy családi veszekedés közben, hogy meg tudná fojtani párját egy kanál vízben? Aztán, ha megvolt a nagy kibékülős szex, rájövünk, hogy úgy imádjuk őt, képtelenek lennénk nélküle élni.

szerelem szeretet gyülölet utálat furcsa érzések kötődések

FESZÜLTSÉG

veszekedo-par-szerelem-idezetek

Minden szoros kapcsolat feszültséget hordoz magában, mivel az egyénnek áldozatot kell hoznia saját érdekein felülkerekedve, hogy jól működjenek, mint egy pár. A sors iróniája, hogy azok, akik leginkább hajlamosak a haragtartásra, a kapcsolat kezdetén észrevéve azt, hogy valami nem szuperál, ők azok, akik általában az áldozathozatal megduplázásával válaszolnak erre.

De mégis hogyan lehetséges, hogy szeretjük is és gyűlöljük is ugyanazt az embert? Bár elsőre úgy tűnik, hogy két teljesen ellentétes érzelemről van szó, ez egyáltalán nem igaz. Mindkettő egy erős, intenzív emócionális reakció, melynek a kontrasztja az érzelem hiánya, a közönyösség. Amikor már semmibe se vesszük az illetőt, amikor már teljesen mindegy, hogy véletlen összefutunk vele az utcán, mert már nem vált ki belőlünk semmit, nos, ez a szerelem és az utálat ellentettje.

szerelem szeretet gyülölet utálat furcsa érzések kötődések

AGGYAL ÉRZÜNK

szerelem-es-gyulolet-az-agyban

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a szeretet és a gyűlölet az agy ugyanazon részéből fakad, így nem meglepő, hogy sokszor az emberek elvesznek a két érzelem között. Az emberi elme szeszélyes természete folytán mindkét emóció fel tud erősödni egyazon egyén iránt, ha ő igen közel áll hozzánk.

2008-ban egy amerikai kísérlet folyamán önkéntes résztvevőknek olyan képsorokat vetítettek, amelyeken az ő általuk gyűlöltnek nyilvánított személyeket láthatták, és az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy az agy azon részei (putamen és insula) aktiválódtak, amelyekről már korábban bebizonyosodott, hogy a romantikus szerelem kiindulópontjai.

szerelem szeretet gyülölet utálat furcsa érzések kötődések

RÓZSASZÍN KÖD

szeretlek-szerelmem-szerelem

Érdekes felfedezés az is, hogy rájöttek, az agykéreg bizonyos részei, amelyek a józan érvelésért és a befolyásmentes ítélkezésért felelősek, bizonyos mértékben deaktiválódnak a szeretet és a szerelem közben, míg a gyűlölet érzése ezt nem hatástalanítja. Tehát ezzel magyarázható a „rózsaszín köd” állapota, amikor párunkban semmiféle hibát, kivetnivalót nem találunk, ő maga a megtestesült tökély. Viszont amikor utálunk valakit, tisztán látjuk őt az összes negatív és pozitív tulajdonságaival együtt.

szerelem szeretet gyülölet utálat furcsa érzések kötődések

A SZERELEMÉRT ÉRDEMES MEGHALNI

a-film-titanic-romantikus-jelenet

Végetezül néhány ténymegállapítás. Az utálat kényelmes lehet annak, aki adja, és bántó annak, aki kapja. A szerelem viszont lehet fájdalmas az adó félnek, és kényelmes az imádottnak. A gyűlölködők inkább passzívabbak, mint aktívabbak, ellenben a szerelmesek inkább aktívan szeretnek. A szerelemért érdemes meghalni, a gyűlöletért nem!!

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2016. Január 13. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: