Karácsonyi menü – mit főzz az ünnepekre?

karacsonyi-menu-receptek

Közeleg a karácsony és ezzel együtt a nagy evés-ivás, dínom-dánom! Időben fel kell készülni, hogy amikor összegyűlik a család apraja-nagyja, mit tálalj az ünnepi asztalon. A magyar hagyományok szerint pontyot, pulykát és bejglit eszünk karácsonykor, íme ehhez egy-egy ínycsiklandozó, egyszerű, ámbár mégis különleges recept:

karácsonyi menü a legjobb ünnepi receptek karácsonyra

EGYBENSÜLT FOKHAGYMÁS PONTY

karacsonyi-ponty-recept

Hozzávalók:

1 közepes méretű egész ponty

2-3 fej fokhagyma

2 evőkanál pirospaprika

só, olaj, víz

Elkészítés módja:

Tisztítsd meg jól a halat, ha akarod, vágd le a fejét és a farkát is, de nem kötelező. A két oldalát vagdald be egészen a gerincig, majd sózd be alaposan. A fokhagymát tisztítás után préssel törd össze, add hozzá a pirospaprikát, és töltsd meg a halba vágott réseket a keverékkel. Egy tepsibe önts olajat és egy kis vizet, erre fektesd rá a pontyot, majd körülbelül 35-40 perc alatt süsd a sütőben szép pirosra. Közben néha-néha locsolgasd az olajos lével. Főtt burgonyával és savanyúsággal tálald.

karácsonyi menü a legjobb ünnepi receptek karácsonyra

OMLÓS, ILLATOS SÜLT PULYKA

karacsonyi-pulyka-receptek

Hozzávalók:

1 db kisebb méretű pulyka

2 db alma

2 db narancs

4 gerezd fokhagyma

1 nagy vöröshagyma

szeletelt bacon

majoránna, kakukkfű, só, bors, olaj

1 dl fehérbor

Elkészítés módja:

Mosd meg a pulykát, és szórd meg a fűszerekkel jó alaposan. Pucold meg az almákat és a narancsokat, őket is fűszerezd be, majd helyezd a pulyka belsejébe. Belülre kerül még a reszelt fokhagyma és a feldarabolt vöröshagyma. A pulyka testét borítsd be bacon darabokkal, majd tedd bele egy jó nagy sütőzacskóba. Önts be egy kis olajat és 1 dl fehér bort, azután zárd le a zacskót és helyezd a sütőbe a pulykát. Kb. 2 órahosszát süsd 200 fokon, ezután vedd le róla a sütőzacskót, és told még vissza fél órára, hadd piruljon. Köretnek párolt rizs illik hozzá.

karácsonyi menü a legjobb ünnepi receptek karácsonyra

KLASSZIKUS DIÓS BEJGLI

klasszikus-dios-bejgli-karacsonyra

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só
½ dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

20 dkg finomra darált dió
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db alma reszelve
1-2 evőkanál méz
1 dl tej

Elkészítés módja:

Az élesztőt a futtasd fel a tejben. A liszthez add hozzá a cukrot, a sót és a vajat, majd finoman morzsold el. A tojást a sárgákkal és az élesztővel habard el, majd a add a morzsához, és gyúrd rugalmas tésztává. A kész tésztát csomagold fóliába, és minimum fél órára tedd a hűtőbe.

A töltelék elkészítése rendkívül egyszerű. A tejet öntsd egy lábasba, majd add hozzá a cukrot és főzd fel. Amikor kész, vedd le a tűzről és keverd hozzá a többi alapanyagot. Töltés előtt hagyd teljesen kihűlni.

A tésztából csinálj négy egyforma gombócot. Nyúsd ki őket, de ne túl vékonyra, majd töltsd meg és tekerd fel. Akkora tepsit válassz, amiben a rudak nem nagyon tudnak elterülni. A rudak közé tégy sütőpapírt, húsvillával lyuggasd meg őket, majd elhabart tojással finoman kend le. Másfél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és 190 fokos légkeveréses sütőben körülbelül háromnegyed órát süsd.

Jó étvágyat az ünnepi karácsonyi menühöz!

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2016. December 20. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: