Mitől átkozott az a péntek 13?

az-atkozott-pentek-13

Vigyázz! Ma péntek 13 van! Bár sokan csak nevetnek a babona hallatán, másokat azonban megbénít a fóbia, és képtelenek ellátni aznapi feladataikat, üzleti tevékenységeiket, és ki sem mozdulnak lakásukból.

A Gergely-naptárban legalább egyszer egy évben, maximum pedig háromszor fordulhat elő ez a szerencsétlen nap.

A 13-AS SZÁM SZERENCSÉTLENSÉGE

babona-fekete-macska

A babonára nincs írásos bizonyíték a XIX. század előtti időkből, azonban a 13-as számtól való félelem sokkal korábbra vezethető vissza.

Egy régi hiedelem szerint, ha 13 ember ül le együtt vacsorázni, egyikük meg fog halni egy éven belül. Ez egyrészt Jézus utolsó vacsorájára utal, amikor halála előtt a 12 apostollal ült egy asztalnál, másrészt egy ismert skandináv mítoszra, ahol Odin isten 11 közeli barátjával mulatozott, de Loki, a gonoszság istene, aki 13. személyként váratlanul jelent meg a partin, tönkretett mindent.

A 12 MAGA A TÖKÉLY, A 13 AZ A BALSORS

babona-12+1

A 12-es szám mindig is a tökéletes teljességre utalt a történelem során, a 13. szám pedig ennél eggyel feleslegesen több. 12 hónap van egy évben, az analóg órán 12-ig van a számozás, 12-en voltak Olimposz istenei és Jézus apostolai, továbbá Izrael ősi törzseinek száma is 12.

A mostani időkben még mindig a balszerencsét hozzák összefüggésbe a 13-as számmal, ezért sok helyen nincs 13. utca a nagyvárosokban, 13. emelet a többszintes házakban, 13-as szoba a kórházakban, és 13-as kapu a repülőtereken.

A PÉNTEKTŐL VALÓ FÉLELEM

baleset-fekete-macska-miatt

A péntek is régóta egy szerencsétlen nap. Kezdődött onnan, hogy pénteken feszítették keresztre Jézust. Egyes XVII. századbeli kiadványok kifejezetten ellenezték, hogy pénteken kezdődjön meg egy hosszabb utazás, vagy bármiféle fontosabb esemény az életben, mint például házasság vagy születés. Ebben csakis az ördög keze lehetett!

HIEDELEM VAGY VALÓSÁG?

hiedelem-pentek-13

Sok vizsgálat indult a közúti balesetek elemzésére péntek 13-án. 2008-ban a holland Központi Biztosítási Statisztikák jelentése szerint sokkal kevesebb lopás, tűzeset vagy baleset történt péntek 13-án, mint bármely más pénteken. Lehetséges, hogy az emberek a babonáktól való félelmük miatt óvatosabban vezettek, vagy többen maradtak otthon?

A British Medical Journal 1993-as tanulmánya szerint azonban sokkal jelentősebb a közlekedési balesetek száma az Egyesült Királyságban péntek 13-án, mint egy másik átlagos napon.

Az Észak-Karolinai Stresszkezelő Központ arról számolt be, hogy kb. 800-900 millió dollár vész el az Amerikai Egyesült Államokban minden egyes péntek 13-án az otthon maradó fóbiás vásárlók miatt.

JELENLEG FÉLT BABONÁK

atkozott-balsors-szerencsetlenseg

Ha péntek 13-án vágatsz a hajadból, egy családtagod hamarosan meg fog halni!

Ha péntek 13-án szembe találkozol egy temetési menettel, te leszel a következő halott!

Ne kezdj utazást péntek 13-án, különben katasztrófa lesz a vége!

Ha eltörsz egy tükröt péntek 13-án, hét év balszerencse fog üldözni!

A péntek 13-án született gyermek egész élete viszontagságokkal teli lesz!

Ha létra alatt sétálsz el, vagy egy fekete macska keresztezi utadat péntek 13-án, készülj fel a legszörnyűbb sorscsapásra!

Hátborzongató, nem?

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2015. November 13. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: