Realista mesék a Mikulás bácsiról felnőtteknek

mikulascsomag-varasa

Ne mondd el a gyerkőcöknek, de amit eddig a Mikulásról gondoltunk, az nem teljesen igaz. Számtalan mondóka és ének tanítja, hogy a Télapó alapvetően a gyerekek felett ítélkezik és dönti el, hogy kinek jár csokoládé, kinek virgács. Történészek viszont azt állítják, hogy elsősorban felnőttekről készült az a bizonyos „feketelista”, nem fiatalkorúakról.

A játékokat és csokikat osztogató jóságos öreg, aki rénszarvasok által röpített szánnal közlekedik, egy valós személy alapján vált hagyománnyá. 270 körül született Szent Miklós, aki Myra városának (jelenleg Törökország területén található) közkedvelt püspöke volt. Fennmaradt pár érdekes és  bizarr legenda a Mikulásról, amik elolvasása után lehet, hogy más szemmel nézel majd reá:

télapós versek dalok képek mikuláscsomag ötletek

NAGYON-NAGYON FIATALON SZÓLALT MEG

telapo-baba-alszik

Benjamin Britten 1948-as írásában, a Szent Miklós Kantátában kifejtette, hogy a később jótevő öreggé fejlődő püspök, amikor 270-ben megszületett, édesanyja méhéből kikerülve azonnal felkiáltott: „Isten légy dicsőítve!” Az eset kétségkívül lenyűgöző, de valószínűleg nagy nyugtalanságot válthatott ki a szülőszobán.

télapós versek dalok képek mikuláscsomag ötletek

RÉSZTVETT A PROSTITÚCIÓ MEGELŐZÉSÉBEN

mikulas-szeretet-beke

Szent Miklós többnyire titokban jótékonykodott. Úgy hagyott aranypénzt a rászorulók cipőjében, hogy azok ne vegyék észre, hogy tőle van, mert nem akarta, hogy hálálkodjanak.

Volt egyszer egy szegényember három lánnyal, akiket hozomány nélkül nem tudott férjhez adni, ezért úgy gondolta, prostituáltnak küldi őket. Amikor felcseperedett az első leány, Miklósunk egy zacskó aranyat dobott be az ablakon. Meglett a hozomány, sikerült tisztességesen férjhez adni a kisasszonyt. Amikor felnőtt a középső lányka, ugyanez történt. A harmadiknál a szegényember az ablakban várta a jótevőt, ám ekkor Szent Miklós a kéményen dobta be az adományát.

télapós versek dalok képek mikuláscsomag ötletek

RENDÍTHETETLEN ELLENFELE VOLT A KANNIBALIZMUSNAK

mikulas-kepek-telapo

Egy csodatörténet alapján a püspök feltámasztó erőt is birtokolt markában. Még jó, hiszen a „szent” jelzőt nem lehet csak úgy ok nélkül kiérdemelni.

Volt egyszer egy beteg, pszichiátriai gondozásra szoruló hentes, aki valamikor három kisgyermeket csábított a boltjába. Megölte őket, és megpróbálta sonkaként eladni kicsiny testüket. Szent Miklós, aki éppen akkor arra vándorolt, meglátta, hogy nem sertés sonkát árul a hentes, és életet lehelve a testekbe visszahozta a gyermekeket a halálból. A hentes ijedtében felhagyott a szakmával és örök életére vegetáriánus lett.

télapós versek dalok képek mikuláscsomag ötletek

ELADTA MAGÁT A COCA COLÁNAK

telapos-versek-2015

Az egyetlen ok, amiért a mostani Mikulás piros-fehér ruhát visel, az az, hogy a Coca Cola cég azt mondja neki.

84 évvel ezelőtt a Télapó olyan színbe öltözött, amilyenbe csak akart: kékbe, zöldbe, barnába, mályvába, bármibe. 1931-ben azonban a Coca Cola belekezdett egy óriási hirdetési kampányba, ahol a Mikulás természetesen az ő piros és fehér színeit viselte. Olyan sikeres és elterjedt lett a project, hogy azóta is ez a divat kapcsolódik a jóságos öreghez.

télapós versek dalok képek mikuláscsomag ötletek

NEM IS SZERETI A TEJET ÉS A KEKSZET

mit-eszik-es-iszik-a-mikulas

Nem mindenhol tejjel és keksszel várják az éjszaka látogatóját. Különböző országok más-más csalit tesznek ki a Mikulás szívének befolyásolására.

Nagy-Britanniában és Ausztráliában bort vagy sört és szeletelt pitét helyeznek ki. Svédországban és Norvégiában rizskásával próbálkoznak a gyerekek. Az írek Guiness sört és tejet raknak a karácsonyi puding és pite mellé. Ha én lennék a Mikulás, az angolok és az ausztrálok kapnák az összes ajándékot. :-)

télapós versek dalok képek mikuláscsomag ötletek

AGGLEGÉNY VOLT EGÉSZEN AZ 1800-AS ÉVEK VÉGÉIG

telapos-versek-mesek

Az első, aki említést tett a Télapó feleségéről, a Télanyóról, az James Rees volt az 1849-es Karácsonyi legenda című novellájában. Az ötlet felkapott lett, és azóta több irodalmi kiadvány is foglalkozott a Mikulásnéval, mint például a Yale Literary Magazine és a Harper magazin, de igazán közismert szereplővé csak Katherine Lee Bates 1889-es Mikulás a szánon című verse által válhatott.

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2015. December 6. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: