Tavaszi virágözön – hogyan?

tavaszi-hagymas-viragok-ultetese-gondozasa

Mi, nők, imádjuk a virágokat. És rettentően dühösek tudunk lenni, ha más kapja őket, nem pedig mi. Erre a legjobb megoldás, ha mi ajándékozzuk meg sajátmagunkat. :-)

Szeretnél tavaszra ezer színben pompázó gyönyörű kiskertet vagy erkélyt, teraszt? Akkor most kell cselekedned, nem később. A tavaszi hagymásokat még időben, ősszel kell elültetni, hogy télen megfagyhassanak, mert csak így bontanak csodálatos, színes virágokat a jóidő beköszöntével.

A TAVASZ HÍRNÖKEI

hogyan-ultessunk-tulipant-jacintot

Na lássuk csak, melyek is ezek a tavaszköszöntő tünemények? A legelső hírnökök a sárga színű téltemető, a hóvirág és a krókusz. Ezek akár még a hó alól is ki tudnak bújni. A nárcisz, a jácint és a tulipán azonban már szeretik a napfényt, de ha az nem adatott meg, akkor akár egy kisebb fa árnyékában is jól érzik magukat. Különleges, kevésbé ismert tavaszi hagymás virágok a tavaszi nőszirom, az örmény gyöngyike, a boglárka, a ritkaságnak számító kontyvirág, a frissen nemesített hunyor és a szellőrózsa.

HOVA ÜLTESSÜK ŐKET?

Válassz ki egy napos helyet a kertedben, gyomláld ki és lazítsd fel a talajt. A hagymák alá és fölé pedig lapátolj egy kis komposztot, meglátod, meghálálják majd. Ha teraszra vagy erkélyre szánod őket, minél nagyobb balkonládát vagy virágtartó cserepet válassz, mert ezek a virágok nem egyesével, hanem csoportba ültetve mutatnak igazán jól.

HOGYAN ÜLTESSÜK ŐKET?

tavaszi-viragok-ultetese-osszel

Az ültetési mélység a hagyma méretétől függ. Általánosságban elmondható, hogy a hagyma átmérőjének 2-3-szorosa az ideális mélység. A legmélyebbre ültesd a nárciszokat (kb. 15 – 20 cm), utána a tulipánokat és a jácintokat (kb. 10 – 15 cm), legmagasabbra az apró hagymákat és a krókusz hagymagumóit (kb. 5 – 8 cm). A kisebb hagymáknak ültetőfával érdemes lyukakat fúrni, de a nagyobbaknak több hely kell, így azokhoz ültetőlapát vagy ásó kell.

ŐSZI HAJTÁSOK

Az elültetett hagymák gyorsan meggyökeresednek, sőt a zöld hajtásuk is megjelenik a talaj felszínén még az ősz folyamán. Ezeket nem kell félteni a zord időjárástól, nem fagyérzékenyek, károsodás nélkül átvészelik a hosszú, hideg telet. Tavasszal jót tesz nekik a sok csapadék, és neked pedig nincs más dolgod, mint gyönyörködni később a szebbnél szebb színkavalkádban.

ELVIRÁGZÁS UTÁN

gyonyoru-tavaszi-hagymas-viragok-a-kertedben

Elvirágzás után hagyjuk, hogy a növényeinken a virág és az összes levél is teljesen elszáradjon, mert ekkor húzódik vissza minden fontos tápanyag a hagymákba. Ha idő előtt levágjuk a leveleket, jövőre elmarad a virágzás, csak csupasz levelek fognak kinőni.

FELSZEDJÜK?

Tavasszal, ha már teljesen visszaszáradtak növényeink, fel lehet a hagymákat szedni, és a helyükre egynyári növényeket tenni. Ilyenkor helyezzük a hagymákat egy kartondobozba, hogy tudjanak levegőzni, és tároljuk a dobozt sötét, hűvön helyen. Fontos hogy száraz helyre tegyük el őket, mert egy nedves, dohos pincében őszre már teljesen szétrohadnak a hagymák. Októberben újra kiültethetjük őket, hogy jól megcsípje a téli hideg.

A nárcisz hagymáit nem kell felszedned, azt szereti, ha sokáig egy helyben maradhat. Az ültetést követő 3-4. évben virágzik a legszebben. A tulipán hagymáit azonban 2-3 évente ajánlatos mindenféleképp felszedni, különben besűrűsödnek és elaprózódnak. Ilyenkor kisebb virágokat hoznak vagy teljesen el is maradhat a virágzás.

NŐNAPI CSEREPES

tavaszi-viragozon

Ha tavasszal kapsz ajándékba egy cserepes tulipánt vagy jácintot, netalántán az utcán sétálva beleszeretsz és megleped magad, elvirágzása után ne dobd ki a növényt, hanem a hagymát tedd félre őszig, majd ültesd ki a kertbe vagy az erkélyre. Így jövőre újra gyönyörködhetsz a virág szépségében.

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2015. November 2. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: