Vízkereszt vagy amit akartok

vizkereszt-hagyományok-tradicio-harom-napkeleti-bolcs

Január 6-a a Vízkereszt napja. Ez az esemény az egyike a legkorábbi keresztény ünnepeknek, mely eredetileg Jézus Krisztusról, a születésről és az imádatról volt hivatott megemlékezni. A történelem folyamán más értelmet kapott az ünnep, a hagyományok és szokások megváltoztak a különböző keresztény közösségekben. Egyes országokban nem is Vízkereszt a neve, például Írországban „Kis Karácsony”-nak hívják, míg Nyugat-Európában több helyen „A Három Királyok Napja”-ként emlegetik január 6-át.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

ÍRORSZÁG

ir-vizkereszt-unnepsegek-noi-karacsony

„A Kis Karácsony” avagy „A Női Karácsony” az egyik legkedveltebb nap az ír nők körében. Egyes helyeken ugyanis tartják még a szokást, miszerint ekkor a férfiak végzik el az összes háztartási munkát, míg a nők elmennek otthonról barátnőikkel ünnepelni. A gyermekek általában valmilyen saját készítésű ajándékkal kedveskednek édesanyjuknak illetve nagymamáiknak.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

ANGLIA

vizkereszt-unnepsegek-torta

Angliában az ünnep neve a „A 12. Éjszaka”, amikor is egy speciális „Tizenkettedik tortát” készítenek, amely tulajdonképpen egy gazdagon díszített gyömölcskenyér. Előszeretettel fogyasztanak ekkor fűszeres ételeket és italokat, emlékezvén arra, hogy a napkeleti bölcsek többekközt különleges fűszereket ajándékoztak a gyermek Jézus meglátogatásakor. Lekvártortáik szintén népszerűek, melyek általában hatcsillag alakúak.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

FINNORSZÁG

finn-keksz-piparkakut

A finnek sajátos vízkereszti kekszeihez, a piparkakuthoz egy kedves kis hagyomány kapcsolódik. Ezt a csillagalakú édességet a tenyérbe véve a másik kézzel el kell törni, miközben kíván valamit az ember. Ha három darabra törik szét a keksz, és a személy szótlanul megeszi mind a hármat, teljesülni fog a kívánsága.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

LETTORSZÁG

unnepsegek-lettorszagban-haromkiralyok

Lettországban „A Három Királyok” vagy  „A Csillag Napján” dalokkal emlékeznek meg a betlehemi csillagról. Gyermekek csoportjai házról házra járnak, énekelnek, táncolnak, és cserébe egy kis édességet kapnak a ház lakóitól. A házi áldások szintén elterjedtek, valamint az a hit, miszerint ha egy egyedülálló leány kutyát hall ugatni, majdan jövendőbelije abból az irányból fog érkezni.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

NÉMETORSZÁG

kereszteny-unnepsegek-vizkereszt-nemetorszagban

A németek a három királyról emlékeznek meg január 6-án, akiket a betlehemi csillag vezetett el a kis Jézushoz. A gyerkőcök hármas csoportokba gyűlekezve látogatják a házakat, ahol népdalokat énekelnek, és aprópénzt illetve édességeket gyűjtenek. A papok szentelt vízzel áldják meg a lakhelyeket, és krétával a CMB rövidítést írják az ajtófélfába. A CMB egy latin kifejezésre utal: „Christus mansionem benedicat” azaz Krisztus áldja ezt a házat.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

FRANCIAORSZÁG

francia-kiralyok-sutemenye-vizkereszt-hagyomanyok

A franciák a „Királyok süteményével” készülnek az ünnepre, amely kerek, puha és lapos, szimbolizálva alakjával a Napot. Aki megtalálja a benne elrejtett babszemet, az lesz a nap királya vagy királynője. Annyi szeletre vágják a tortát, ahány ember ül az asztalnál, plusz egy. Ez az extra szelet az „Isteni szelet”, amelyet arra az esetre tartogatnak, ha esetleg egy idegen vagy szegény ember meglátogatná őket.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

OLASZORSZÁG

olasz-befana-vzkereszt-tradicio

Olaszországban Vízkereszt éjjelén Befana, az ajándékhozó boszorkány meglátogatja a gyermekeket. A jóknak csokikat és cukorkákat hagy hátra, míg a huncutok szént, hagymát és fokhagymát kapnak. Sokszor naranccsal, mandarinnal és egy pohár borral próbálják befolyásolni a seprűn érkező Befana döntését a kicsik, mely reggelre, mire felébrednek, csodával határos módon eltűnik.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

LENGYELORSZÁG

haromkiralyok-vizkereszt-fesztival-unnepsegek

Lengyelországban igazi nagy felvonulást tartanak a „Három Királyok” tiszteletére, a reneszánsz ruhás ünneplők édességeket osztogatnak a nézelődőknek. A templomokba kis dobozokat visznek, melyekbe krétát, arany gyűrűt, füstölőt és borostyánt helyeznek, szimbolizálva ezzel a napkeleti bölcsek ajándékait Jézusnak.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

BULGÁRIA

bolgar-ferfi-horo-vizkereszt-hagyomanyok

Bulgáriában a Vízkereszt a merész férfiak ünnepe. Reggel egy fából készült keresztet dobnak a fagyos folyóba vagy tóba, a férfiak feladata pedig azt onnan kihozni. Félpucéran ugornak a jéghideg vízbe, és versenyeznek a keresztért. Aki először eléri azt, siker és jólét fogja övezni az új évben. Ezután veszi kezdetét a „férfi horo”, a hagyományos néptánc a vízben. Mivel úgy tartják, hogy szenteltté válik a víz, ahová a kereszt lett dobva, sokan akarnak megmártózni benne.

vízkereszti népszokások hagyományok boszorkányok szokások

MAGYARORSZÁG

busojaras-hagyomany-mohacson-farsangi-szezon

Nálunk a karácsonyi ünnepségek a január 6-i karácsonyfa bontással végződnek. A három napkeleti bölcs emlékére a fiatal fiúk királynak öltöznek, csúcsos sapkában és csillaggal a kezükben járják a házakat, ez az úgynevezett „háromkirályok” játék. A Vízkereszt elhozza a farsangi szezon kezdetét, amely mulatság Hamvazószerdáig, azaz a Húsvét előtti 40. napig tart. Eme ünnepségek része a mohácsi busójárás is.

Ezek a cikkek is érdekesek: 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen izgalmas bejegyzésünkről sem, akkor iratkozz fel HÍRLEVELÜNK-re vagy lájkolj bennünket FACEBOOK-on, esetleg kövess minket TWITTER-en. 

Tetszett? Tudasd velem, kérlek!

2017. Január 6. Szerző:
Regisztráció

Szeretnél e-mailben értesülni legújabb cikkjeinkről?

Csatlakozz a közösséghez: